mayrispentu

Tuonti ja vienti

Spermaa voidaan viedä joko pakasteena tai tuoreena. Tuorelähetys säilyy käyttökelpoisena 2-3 vrk. Käytettäessä tuoretta, jäähdytettyä spermaa, se laimennetaan sentrifugoinnin jälkeen säilyvyyttä lisäävällä elatusaineliuoksella. Näyte pakataan kylmävaraajan kanssa styrox-laatikkoon ja lähetetään siinä vastaanottajalle. Laatikkoa ei palauteta.

Tuorespermalähetykset toimivat hyvin Euroopan sisällä, missä näytteen saanti vuorokauden tai kahden sisällä vastaanottajalle ei yleensä ole ongelma. Tuorespermalähetys käsitellään normaalina pakettina ja sen voi lähettää kotimaassa esim. matkahuollon kautta tai lentoteitse, jolloin otetaan yhteys Finnairin rahtiin. Ulkomaille tuorespermalähetyksen voi toimittaa viemällä paketin itse lähimmälle lentokentälle rahtitoimistoon (varattava etukäteen) tai käyttämällä huolintaliikkeitä (esim Danzas) tai kuriiripalveluja (UPS, DHL tai FEDEX), jotka toimittavat lähetykset ovelta ovelle.

Pakastesperma lähetetään nestemäistä typpeä sisältävässä kuljetussäiliössä. Kätevin on ns. DryShipper, jossa typpi on imeytetty astian seinämiin, eikä siinä ei ole läikkymisvaaraa, jos se kaatuisi. Kuivasäiliötä ei katsota lentorahtinakaan ns. vaaralliseksi kuljetukseksi. Sen vuoksi sen periaatteessa voisi kuljettaa vaikka käsimatkatavarana, mutta käytäntö on osoittautunut hankalaksi. Koneen kapteenilla on oikeus kieltäytyä ottamasta tällaista lähetystä matkustamoon. Kuljetussäiliö pysyy kylmänä 2-3 viikkoa, joten siinä ajassa oljet on saatava siirrettyä säilytystankkiin. Kuljetussäiliön on ehdottomasti pysyttävä pystyssä rahdin ajan.

Spermapankeilla on kuljetussäiliöitä, joita ne vuokraavat siirtoa varten.

Myynnissämme on myös ns. kertakäyttösäiliöitä (DryShipper 3.0 tai 6.4) lyhytaikaiseen pakastesperman siirtoon. Näiden toimivuus (4 /7vrk) riittää hyvin Euroopan sisäiseen lähetykseen. Isommalla kertakäyttösäiliöllä on lähetetty mm. Japaniin ja sillä voisi lähettää myös Yhdysvaltoihin, jos on varma, ettei tulleissa tule viivytyksiä. Kertakäyttötankki on kevyempi (painaa noin 5 kg/12 kg täytettynä), joten sen rahtihinta on alhaisempi, kun sitä ei tarvitse palauttaa.